در این مقاله به فاکتور های که به حفظ سلامت و تولید پرنده شما کمک میکند اشاره خواهیم کرد و عواملی که تولید تخم را تحت تاثیر قرار میدهند را به صورت اجمالی بررسی خواهیم نمود:
اصلیترین عواملی که تولید تخم را تحت تاثیر قرار میدهند ژنتیک نژاد مرغ بوده و بیشترین تولید تخم مرغهای با کیفیت بالا، توسط یک برنامه کنترل شده آمیخته گری با تاکید بر فاکتورهای ژنتیکی مطلوب به دست می آید. اگر شما یک نژاد کم تولید را با یک نژاد پر تولید آمیخته گری انجام دهید، تولید نسل بعدی مثل والدین پرتولید خودشان نخواهد بود. اما اگر شما یک نژاد پر تولید را با نژاد پر تولید دیگری آمیخته کنید نسل بعدی تولیدی مشابه با والدینشان یا حتی بیشتر از انها خواهند داشت.
اگرچه با شروع تولید زود هنگام، تخم بیشتری تولید میشود اما بلوغ زودرس میتواند منجر به تخم مرغهای بسیار کوچک شود. این تخمهای کوچک، تخمهای پولت نامیده میشوند و مثل تخم مرغهای دیگر سالم هستند و مشکلی از لحاظ سلامتی ندارند. دلیل کوچک بودن تخمها اینست که هنوز پولتها به اندازه کافی رشد نکرده اند و با رشد آنها سایز تخمها نیز افزایش خواهد یافت.
پرورش بهتر با بهداشت و واکسیناسیون خوب به دست می آید. شما هرگز نمیخواهید که یک نژاد مریض را پرورش دهید که بیماری خود را به نسل بعدی نیز منتقل بکنند در نتیجه شما یک نژادی با بیماری مقاوم خواهید داشت، پس همیشه یک نژاد سالم را پرورش دهید.
نور یا روشنایی
یکی از مهمترین فاکتورها چه در دوره رشد و چه در دوره تخمگذاری، روشنایی است. روشنایی کنترل شده و با شدت کم میتواند برای به تاخیر انداختن بلوغ جنسی تا زمانی که بدن پرنده برای تولید تخمهای بزرگتر، به اندازه کافی رشد کند، استفاده شود. امروزه مرغان تخم گذار الزاما نیاز به نور آفتاب برای شروع تخمگذاری خود ندارند (منظور اینست که ما میتوانیم از نور مصنوعی برای آنها استفاده کنیم). مدت و شدت نور میتواند برای تنظیم تولید تخم در پاییز و زمستان که طول روز کوتاه است، تعدیل شود.
خوراک
مقدار خوراکی که یک مرغ میخورد به جثه، میزان تولید تخم، دمای جایگاه و سطح انرژی خوراک بستگی دارد. در حالت کلی، حدود ۴ پوند(حدودا ۱٫۸ کیلوگرم) خوراک برای تولید دوازده عدد تخم مورد نیاز است. مرغ لگهورن تقریبا یک چهارم پوند(حدودا ۱۱۰ گرم) خوراک را در روز مصرف میکند. مرغهایی با تخم قهوهای که جثه بزرگتری دارند خوراک مورد نیازشان نیز بیشتر است. کیفیت تخم مرغ با نوع خوراک تحت تاثیر قرار میگیرد. برای مثال، ضخامت پوسته به مقدار ویتامین دی، کلسیم و سایر مواد معدنی جیره بستگی دارد. کمبود ویتامین A منجر به لکه های خونی در تخم مرغ میشود. رنگ زرده توسط رنگدانه ها تحت تاثیر قرار میگیرد. سایزهای بزرگتر تخم نیازمند مقدار کافی پروتئین و اسیدهای چرب ضروری است
از مهمترین عواملی که تولید تخم را تحت تاثیر قرار میدهند کیفیت دان مصرفی مرغ می باشد. به دلیل اینکه مواد مغذی مورد نیاز طیور نسبت به سایر گونه های اهلی بیشتر شناخته شده است، جیره های آنها از لحاظ علمی برای سلامت و بالا بردن تولید با حداقل هزینه متوازن میشود.
دمای جایگاه مرغان تخمگذار بین ۱۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد مطلوب است.
رطوبت نسبی بین ۴۰ و ۶۰ درصد مطلوب است.
پر ریزی یا از دست دادن پرها یک اتفاق طبیعی است که برای تمام پرندگان علیرغم نوع گونه انها اتفاق میافتد. با افزایش سن کیفیت تخم مرغ کاهش مییابد و حدودا در ۱۸ تا ۲۰ ماهگی پرریزی اتفاق میافتد و تخمگذاری متوقف میشود. پس از این دوره ی ۴ تا ۸ هفته، پرنده تولید مجدد را آغاز میکند.
جایگاه و لانه مهمترین بخش در تولید تخم است. اگر پرنده شما احساس راحتی بکند و استرس نداشته باشد، تخمگذاری بهتری خواهد داشت.
چندین بار جمع آوری تخمها در روز مهم است مخصوصا وقتی مرغ بخواهد کرچ شود. اگر تعداد مرغها در لانه زیاد باشد مرغ تمایل بیشتری به ماندن در لانه و خوابیدن روی تخمها خواهد داشت. همچنین جمع آوری سریعتر به شما کمک میکند تا تخم مرغهای تمیزتری داشته باشید و از شکسته شدن آنها توسط مرغها پیشگیری خواهید کرد.
رفتار مرغها نیز در تولید تخم مهم است. همانطور که در بالا اشاره شد برخی مرغها تمایل به کرچ شدن دارند حتی اگر تخم مرغ مصنوعی نیز وجود داشته باشد آنها تمایل به خوابیدن روی تخمها دارند. برای پیشگیری از کرچ شدن میتوان از پک یخ در آشیانه آنها استفاده کرد.