نگهداری و پرورش پرندگان مستلزم فراهم بودن شرایط و امکانات مناسب بوده که یکی از مهم ترین آن بستر مناسب است.یکی از مشکلاتی که در محیط های پرورش پرنده و موجودات زنده ایجاد می شود مرطوب شدن بستر است و حتماً برای شما دوستان سوال پیش می آید که بستر مرطوب چیست؟ و چگونه باید کنترل شود.
یکی از عوامل ایجاد بستر مرطوب اسهال پرندگان است. معمولاً برای رشد سریع و بیشتر پرندگان مواد معدنی به آن ها داده می شود که این مواد می تواند باعث ایجاد اسهال در آن ها شده و بستر را مرطوب کند. مصرف مواد معدنی مانند سولفات، پتاسیم، منیزیم و کلراید باعث می شود که پرنده بیشتر احساس تشنگی کرده و آب زیادی مصرف کند و در نتیجه ادرار آبکی زیادی تولید کند که منجر به خیس شدن بستر می شود. مصرف بیش از حد نمک در غذای پرندگان نیز باعث افزایش رطوبت بستر خواهد شد و بنابراین باید به صورت مداوم میزان مواد معدنی موجود در غذا و آب طیور چک شود تا پرندگان با این مشکل مواجه نشوند.
علاوه بر موارد ذکر شده ترکیب بعضی از غذاهای طیور مانند گندم، نشاسته کاسا و جو نیز منجر به افزایش رطوبت فضولات خواهد شد و معمولاً برای کنترل آن از نوعی مکمل غذایی مخصوص استفاده می شود.
یکی از ایراداتی که متأسفانه در کشور ما به صورت فراوان یافت می شود استفاده از غذاهای کپک زده برای تغذیه حیوانات و پرندگان است. این نوع تغذیه علاوه بر آسیب بسیار زیادی که به پرندگان و حیوانات وارد می کند سلامتی انسان ها را نیز به خطر می اندازد. در نان و غذاهای کپک زده نوعی ماده به نام مایکو توکسین وجود دارد که این ماده باعث آسیب شدید سیستم گوارشی پرندگان و حیوانات می شود و در نهایت فضولات این جانداران به صورت مایع دفع شده و باعث رطوبت بیشتر بستر می شود. برای جلوگیری از این امر باید غذای مناسب و سالم به پرندگان داد و علاوه بر آن به صورت مرتب ظروف آب و غذای آن ها چک و تمیز شده و اطمینان حاصل کرد که کپک و باقی مانده غذای فاسد در ظروف باقی نماند.
در موارد بسیار زیادی بیماری ها نیز منجر به افزایش رطوبت بستر خواهد شد. زمانی که یک پرنده بیمار است علائم بیماری می تواند به اشکال گوناگون مانند اسهال ظهور کند و این امر در نهایت باعث افزایش رطوبت بستر می شود.ویروس های مختلفی مانند رئو ویروس و ادنو ویروس یکی از عوامل اصلی در اسهال پرندگان بوده و باید به وسیله داروهای مناسب آن ها را از بین برد.
برای کنترل بستر مرطوب باید عوامل زیادی را در نظر گرفت که یکی مهم ترین آن دما و رطوبت محل نگهداری پرندگان است. این عامل تأثیر بسیار زیادی در رشد باکتری ها، افزایش مصرف آب پرندگان و دیگر عوامل موثر در افزایش رطوبت بستر دارد.
سیستم آب خوری پرندگان باید به صورت منظم چک شده و از عدم نشتی آن اطمینان حاصل کرد. مکان نگهداری پرندگان نباید در محیط مرطوب بوده و در صورت امکان از سیستم تهویه مطبوع استفاده کرد.