پژوهشگران صنعت طیور در مدت دو قرن اخیر موفق شدند که واریته های مختلفی از طیور به طور خالص بدست آورند، ولی به علت مسائلی که در ادامه بررسی خواهیم کرد فقط چند نمونه از این واریته ها در صنعت طیور قابل استفاده هستند. که تعدادی از این واریته ها را کلا حذف و تعدادی دیگر را نیز به علت استفاده آن ها در مراکز اصلاح نژاد در طیور حفظ کرده اند. این واریته ها جزو منبع های بسیار با ارزش ژنی حساب شده و جهت نگهداری خصوصیت های مختلف ژنتیک و استفاده اصلاح نژاد در طیور حتما باید حفظ گردند.
جهت نتیجه بهتر در صنعت پرورش طیور از واریته های خالص طیور استفاده و نژاد های بهینه ای بدست می آورند. جهت پرورش و تولید محصول مقرون به صرفه و دارای توجیه اقتصادی این نژاد ها مورد توجه قرار می گیرند. برای دستیابی به نژادی با تولیدی بیشتر و بهینه گاها دو و یا چندین نژاد را با هم مخلوط می سازند. در حال حاضر برای دستیابی به نژاد های طیوری با تولید گوشت بیشتر از لاین های سنتتیکی استفاده می شود که این لاین های سنتتیکی با ترکیب چندین نژاد خالص طیور باهم به دست آمده اند که از لحاظ ظاهری با نژاد های اصلی خود هیچگونه شباهتی ندارند. نژاد ها و واریته های مختلف در صنعت طیور و تعدادی از نژاد های مورد استفاده جهت توسعه لاین های سنتتیکی در مقالات بعدی ذکر خواهند شد.
لگهورن سفید با تاج ساده یکی از واریته های مختلفی از لگهورن می باشد که با تولید تخم مرغ پوسته سفید مورد توجه می باشد. رنگ پوست انواع مختلف نژاد لگهورن زرد رنگ می باشد. و از بین واریته های مختلف لگهورن تنها این نژاد مورد استفاده می باشد. در میان واریته های مختلف لگهورن نژادهایی هستند که جوجه یک روزه آنها از روی رنگ قابل تفکیک جنسیتی هستند.
مرغ های این نژاد با بدنی توپر و تاج معمولی تولید کننده تخم مرغ های قهوه ای رنگ هستند. رد آیلندرد همانطور که از اسمش پیداست رنگ پرهایش قرمز بوده و گاها در قسمت دم، شانه، گردن و بالها پرهای سیاه رنگ هم دیده می شود. پوست بدن آن زرد رنگ است. در سالیان گذشته به علت تولید تخم بهینه از واریته های مختلف این نژاد استفاده میشد ولی امروزه به علت بروز صفات وابسته به جنس در جوجه های تولیدی از رد آیلند رد جهت اصلاح نژاد در طیور مورد استفاده قرار می گیرند.
مثلا جفت گیری خروس رد آیلندرد با رنگ طلایی و غیر مخطط با مرغ رنگ نقره ای، باعث تولید جوجه هایی می شود که تفکیک جنسیت نر و ماده آن ها در یک روزگی از روی رنگ آنها ممکن می شود. در حال حاضر مرغ هایی که تولید تخم های قهوه ای رنگ دارند حاصل مخلوط کردن سویه های مختلف رد آیلند رد و همچنین پلیموت راک مخطط هستند.
نژاد نیوهمشایر نیز با پوستی زرد رنگ و پرهایی مایل به قرمز با تولید تخم مرغ های قهوه ای روشن جزو نژاد های برتر تخمگذاری شناخته شده بود که با گذشت زمان معلوم شد گوشت آن نیز از کیفیت خوبی برخوردار است و گله های گوشتی از این نژاد پرورش داده شدند که بعدا با روش های اصلاح نژاد در طیور و اختلاط مرغ نیوهمشایر با خروس نژاد های دیگر، طیور گوشتی بهینه ای تولید شدند.
با رشد صنعت طیور و تولید واریته های مختلفی از نژاد های گوشتی، امروزه نژاد هایی با کیفیت گوشت بالاتر از نژاد نیو همشایر تولید شده است که در این میان نژاد نیوهمشایر خالص به علت رشد متوسط گوشت واریته های حاصل از آن فقط با تعداد اندکی از این نژاد های گوشتی میتواند رقابت کوچکی داشته باشد. و از موارد دیگری که باعث کاهش محبوبیت این نژاد شده است می توان اشاره کرد به پرهای سیاه سوزنی شکل این نژاد که در تمیز کردن لاشه مشکل ساز می شود. البته نیوهمشایر به علت تولید تخم مرغ های نطفه دار قوی که باعث جوجه در آوری بهینه می شود از ارزش خوبی برخوردار است. با این وجود نژاد نیوهمشایر گوشتی در کشورهای خارجی پرورش داده می شود و جزو تولید کننده لاین های سنتتیکی گوشتی در صنعت اصلاح نژاد در طیور می باشد.
این نژاد همانند لگهورن سفید دارای پوست زرد و تاج ساده با پر های سفید رنگ می باشد که در زمان های گذشته اجداد گله های گوشتی به حساب می آمد ولی در حال حاضر همانند نژاد نیوهمشایر در تولید معدود لاین های سنتتیکی گوشتی به کار برده می شود. پر های سفید این نژاد باعث محبوبیت زیاد این نژاد شده است و علت آن هم به خاطر راحتی پاک کردن پرهای لاشه طیور با پر سفید نسبت به طیور با پر های رنگی است. در کنار این محبوبیت یک مورد عدم محبوبیت نیز برای پلیموت راک سفید وجود دارد آن هم سرعت پایین رشد پرهای این نژاد بوده که یک ایراد در طیور گوشتی به حساب می آید، ولی با اصلاح نژاد در طیور سایر سویه ها از سرعت رشد پر خوبی برخوردارند.
طیور این نژاد دارای تاج نخودی و پوست زرد رنگ هستند و تخم مرغهای با پوسته قهوه ای تولید می کنند. شکل بدن آنها با اغلب نژادهای دیگر تفاوت دارد، پاها کوتاهند؛ بدن وسیع و پهن و سینه شان خیلی پهن و عضلانی است. ظاهر نژاد کورنیش از نظر تولید گوشت بسیار مطلوب است، ولی مرغ های این نژاد تخم مرغ های کم و کوچکی تولید می کنند که قدرت جوجه در آوری آنها نیز پایین است. جهت اصلاح نژاد در طیور خروس های کورنیش را با مرغ های بعضی از نژادهای دیگر مثل پلیموت روک مخطط، نیو همشایر، پلیموت روک سفید و لاینهای سنتتیک آمیزش می دهند.
پلیموت راک مخطط همانطور که از اسمش پیداست از کنار هم قرار گرفتن پرها به صورت خط های سیاه و سفید در کنار هم که حالتی خاکستری رنگ به این نژاد داده است شکل یافته و تاجی ساده با پوستی زرد رنگ دارد. تخم مرغ های پلیموت راک مخطط قهوه ای رنگ می باشند که برای بعضی از کشور های خارجی محبوبیت داشته و برای بعضی دیگر تخم مرغ سفید محبوبیت بیشتر دارد. و به همین علت اکثر پرورش دهندگان از پرورش و نگهداری این نژاد صرف نظر کرده و محبوبیت پلیموت راک کمتر شده است.
پژوهشگران صنعت طیور با اصلاح نژاد در طیور و ترکیب مرغ های پلیموت راک با خروس های ردآیلند رد لاین های سنتتیکی تخمگذاری تولید میکنند که تخم های تولید قهوه ای داشته و جوجه های حاصله در یک روزگی حالت اتوسکسینگ را دارا می باشند که باعث تمایز این نژاد ها می شود. (منظور از اتوسکسینگ اصطلاحی است در ژنتیک طیور و برای نژاد هایی به کار برده می شود که هنگام تولد به واسطه صفات ظاهری جنس آن قابل تشخیص است.)
نژاد سوسکس از نژاد های گوشتی به شمار می آید و دارای واریته های مختلفی می باشد. که در کشور انگلستان محبوبیت واریته سوسکس با رنگ روشن از همه بیشتر است. رنگ پوست در این نژاد سفید و تخم مرغ رنگ قهوه ای تولید میکند. برای تولید طیور گوشتی پوست سفید در کشور های اروپایی و همچنین کشور انگلستان خروس نژاد سوسکس را با مرغ های دیگر سویه ها اخطلاط می دهند.
در پایان شایان ذکر است اکثر نژاد های بررسی شده در کشور های مبدا دارای توجیه اقتصادی پرورش بوده و گاها سو استفاده هایی در جهت تولید این نژاد ها در دیگر کشور ها به خصوص ایران شنیده می شود که هیچ یک از این موارد صحیح نبوده و به علت عدم وجود تجهیزات و آزمایشگاه های پیشرفته اصلاح ژنتیک طیور و همچنین هزینه های هنگفت این اصلاح ژنتیک کاری نشدنی می باشد در حال حاظر. همچنین در نظر داشته باشید پرورش مرغی که از همه جهات یعنی مقاومت بدنی و سازگاری با محیط و تخمگذاری بالا بهترین گزینه انتخاب برای تولید و پرورش طیور می باشد زیرا مرغی که زیاد تخم کنه ولی سازگار نباشه و تلفات بده کلا به درد پرورش دهنده نخواهد خورد.
پیشنهاد ما انتخاب مرغ مرندی به عنوان بهترین نژاد و بهترین مرغ تخمگذار ایران می باشد.
مقاله تحولات جدید اصلاح نژاد در طیور بخش اول از فصل اول سری مقالات راهنمای جامع و کامل پرورش طیور، سایت مرغ مرندی می باشد برای خواندن بخش های بعدی مقالات صفر تا صد پرورش طیور بر روی لینک مقالات صفر تاصد پرورش طیور کلیک نمایید.
3 دیدگاه ها
واقعا بخاطر مطالب خوبتون ممنونم. از اینکه مطالب ارزشمندی رو بدون دریافت وجهی در اختیار مردم میگذارید از شما ممنونم
درود بر شما و همت والایتان که در کنار یک تجارت به تقویت و ثکثیر نژاد های اصیل مرغ و خروس ایرانی همت گمارده اید .
حمید رضا اسماعیلی
وکیل دادگستری از قزوین
ممنون از دلگرمی شما